//EP Választások: kire (ne) szavazz?

EP Választások: kire (ne) szavazz?

Bár csak pár nap van hátra az EP választásokig, sokan valszeg még mindig azon filóznak, hogy vasárnap inkább a szavazó-urnák vagy a dréheres-csuprok elé járuljanak. Hogy pontosan melyik pártra is érdemes szavazni, azt nem tudom helyettetek eldönteni, de van pár dolog, amit talán érdemes tudni, mielőtt elkezdenél ecc-pecc-kimeheccezni a szavazófölkében (vagy kihagynád az egész hercehurcát).

Miért érdemes szavazni?

1. Mert így illik

Nézd, a szavazás mindig egy felettébb irracionális döntés, tekintve, hogy vajmi kevés esélye van, hogy pont a te szavazatod fogja megbillenteni a bili nyelvét egyik vagy másik hazaáruló javára.

De ha ezt a gondolat-menetet követjük, akkor neked pl. arra sincs semmi okod, hogy a csészébe pisálj egy nyilvános vécében – a sok eszefogyott később úgy is szétmázolja majd a padlót, bármit is teszel.

Úgyhogy ne azért menj el szavazni, mert a szavazatod annyit számít, hanem azért, mert civilizált emberként így illik.

2. Mert a szavazatod többet ér mint egy átlag-európaié

Nem akarok komolyabb matekleckébe belemenni, de a különböző országok részvételi arányai és a helyek nem teljesen arányos elosztása következtében 2014-ben egy magyar szavazat háromszor annyit ért mint egy belga vagy egy olasz.

Persze sajnos az is látszik, hogy egy Máltai vagy Luxemburgi jöttment suttyó voksa jóval többet ér, mint Árpád egy büszke leszármazottjáé – de ez csak még jobban kellene, hogy motiváljon, nehogy ezek a senkiházi kamuállamok polgárai döntsenek isten választott népe helyett.

És mégis kire érdemes szavazni ?

Ez már egy bonyolultabb kérdés. Hogy ne veszítsem el nagy számú rajongóim felét, nem nagyon akarom egy-az egyben kimondani hogy a Mi Hazánkra vagy Thürmer Gyulusra szavazz, helyette inkább nézzük meg, hogy melyik pártra miért lehet érdemes szavazni.

1. Fidesz

A Fidesz nyilván nem árul zsákbamacskát, és igazából abban nincs kérdés, hogy legalább egy tucat narancssárga képviselő a következő öt évben is anyatigrisként védi majd az országot Brüsszelben a ‘sorosozás’, ‘migránsozás’ és ‘kerítésezés’  tripla-csodafegyverével.

Ettől függetlenül érdemes észben tartani, hogy a Fidesz néppártból való kizárása komoly következményekkel járna. Ebben az esetben Orbán minden bizonnyal egy kisebb párthoz csatlakozna : vagy Salvinihez (ma: ENF), vagy Kaczynskihez (ma: ECR), bár az előbbi jóval valószínűbb. A baj az, hogy a kisebb, szélsőségesebb pártokból nagyon nehéz bármiféle konkrét eredményt elérni.

Csak példaképp, 22 szakbizottsági elnök közül 9 néppárti és 7 szocialista – Salvini ENF-je egyetlen egyet sem ad. A Fidesz néppártból való száműzetése ezért szignifikánsan visszavetné hős vezérünk Európára gyakorolt hatását, úgyhogy nem csoda, hogy az alapvetően kifejezetten harcos retorikájú államférfi azért jóval visszafogottabb, ha erre a témára kerül a sor.

Ami effektíve a képviselőket illeti, a jelenlegi becslések 12 és 14 hely közé teszik a Fideszt, és mivel az első helyen trónoló Trócsányi miniszer úr inkább Biztos lesz és nem képviselő, a két kérdéses(ebb) helyen Kovács (nem Kokó) István – akiről bevallom semmit sem tudok – és Erdős Norbert helyezkednek el. Utóbbi már ma is az Európai Parlamentben trónol, és főleg mezőgazdasági és halászati dolgokról jártatja a bagolylesőjét, ld. pl ezt a kiváló mandiner interjút.

Ha tehát te inkább arc alapján szeretsz dönteni, nem pedig pártszimpátia alapján, akkor főleg ennek a két némbernek érdemes utánanézni – a többiek vagy biztosan bekerülnek, vagy nem sok esélyük van a bejutásra.

2. Jobbik

Ahogy fentebb írtam, az, hogy egy párt melyik képviselőcsoportba tartozik, alapvetően meghatározza, hogy mennyi ‘hatalma’ lesz az Európai Parlamentben. Ha egy kis párthoz tartozol, akkor kevés esélyed van bármit is elérni – de azért kemény munkával akkor is kigründölhetsz valamit.

Ellenben viszont ha egyetlen pártcsaládhoz sem sikerül beiratkoznod, akkor szó szerint akár otthon is maradhatsz – az EP-ben nem fogsz semmit elérni.

Én ezért – és hangsúlyoznám, hogy ezt nem a pártszimpátia mondatja velem – alapvetően mindenkit eltántorítanék attól, hogy a Jobbikra szavazzon, tekintve, hogy úgy tűnik, hogy a párt nem lesz képes egyetlen képviselőcsoporthoz sem csatlakozni.

Ahogy azt korábban írtam, a Jobbik ‘pártnélküli’ képviselői a mostani ciklus legkevésbé aktív vagy hatásos politikusai között említhetők, és ha Gyöngyösi Marcinak nem sikerül gyorsan valami szövetséget találnia – és ez alapján az interjú alapján nem úgy tűnik – akkor ez a következő ciklusban sem lesz másképp.

Azért nem érdemes valakit Brüsszelbe küldeni, hogy a bevallottan fasiszta görög ‘Arany Hajnal’ meg a szó szerint náci német ‘Nemzeti Szocialista Párt’ képviselőivel együtt lopja a napot a ‘független’ képviselők között.

3. MSZP/DK

Nyilván néhányan megsértődnek, hogy ezt a két pártot egy kalap alá veszem, de tekintve, hogy mindketten az S&D csoport tagjai, az ő képviselőik ugyanarra a programra esküdtek fel (itt belenézhetsz).

Gondolom a balos beállítottságú szavazók közt is sokan vannak, akik e között a két párt között vacillálnak. Nekik a következőt tudom mondani: a listák és a várt eredmények alapján az MSZP/Párbeszédtől-től Jávor Benedek, mig a DK-tól Rónai Sándor az, akinek a megválasztása lehetséges/kétséges. Jávor ma is az EP tagja, energia-ügyekben meglehetősen jó reputációnak is örvend Brüsszelben, úgyhogy ha neked ez a témakor fontos, szavazz rájuk. Rónai Sanyi a DK szóvivője, róla sokat nem tudok, de barátod a Google.

4. LMP

Bár ezt néha ők maguk is elfelejtik, az LMP az Európai Zöldek pártcsaládjának a tagja az EP-ben. Az egyetlen jelöltjük, aki bejutásra esélyes, az Vágó Gábor (interjú), akinek a megválasztása attól függ, hogy a párt eléri-e az 5%-os bejutási küszöböt.

A zöldek egy meglehetősen aktív és befolyásos EP képviselőcsoport, köszönhetően főleg annak, hogy politikailag valahol a néppárt és a szocik között helyezkednek el – úgyhogy adminisztratív értelemben az LMP-re szavazni nem felesleges, ha valakinek ilyen perverziói vannak.

Vágó Gabi meg ügye oknyomozó újságíró, úgyhogy gondolom Brüsszelben is ilyen korrupciós jellegű ügyekre specializálódna. Ha ez a téma neked fontos, nyugodtan szavazz rájuk, bár azt tartsd észben, hogy a legtöbb közvélemény-kutató csak 3-4% közé tette őket az utóbbi hetekben.

5. Momentum

Körülbelül ugyanez mondható el a Momentumról – ők is az 5%-os küszöb ellen harcolnak, bár ők a legtöbb felmérés szerint esélyesek, hogy átugorják azt. Az ő lehetséges bejutójukat Dr. Cseh Katalinnak hívják, akit – tekintve, hogy orvos – főleg az egészségügy foglalkoztatja. Itt olvashatsz vele egy interjút, Ha neked ez a téma fontos és a hölgyemény szimpatikus, szavazz rá nyugodt szívvel, mert az ALDE egy befolyásos képviselőcsoport lesz Macron harcosaival felduzzasztva – úgyhogy Katinak lehet esélye eredményeket elérni.

6. Kétfarkú Kutyapárt

Bármilyen meglepőnek is hangozhat, az EP-ben jelenleg csak egyetlen ‘viccpárti’ képviselő ül: Martin Sonneborn, aki a német ‘A PÁRT’ tagja. Rajta kívül vannak kalózpártiak, meg egy némber aki szerint Lengyelországban vissza kéne állítani a királyságot (oké, az ő – saját magáról elnevezett – pártját is nyugodtan hívhatjuk viccpártnak), de Martinon kívül nincs képviselő aki kifejezetten csak poénkodni ment volna Brüsszelbe.

Úgyhogy ha azt gondolod, hogy ebben Magyarországnak úttörőnek kéne lennie, akkor hajrá, szavazz rájuk – de tartsd észben, hogy még ha be is jutnának, ők sem csatlakoznának valszeg egyetlen képviselőcsoporthoz sem. Ezért néhány humoros videón meg flashmobon kivül kérdéses, hogy bármilyen komolyabb politikai eredményt el tudnának érni.

6. Mi Hazánk

Ezekről bevallom nem tudok semmit, de kétlem hogy bármelyik képviselőcsoporthoz bevennék őket (ld. Jobbik problémája).

7. Munkáspárt

Figyi öreg, tudom, hogy azt mondtam, hogy nem fogom megmondani, kire szavazz, de öreg, Munkáspárt? Komolyan, engedjük már el.

Összegzés

Azaz igazából röviden a következőt tudom mondani: ha kormánypárti vagy, úgyis a Fideszre szavazol. Ha ellenzéki, akkor az egyik opciód az, hogy választasz egyet a következő négy személy közül: Vágó Gábor (LMP), Cseh Katalin (Momentum), Rónai Sándor (DK), Jávor Benedek (MSZ-Párbeszéd) – és annak a pártjára szavazol, amelyik a legszimpatikusabb. A másik az, hogy átböngészed a programjukat (amit tudom, hogy nekem kellett volna, de nem volt rá időm, na).

A Jobbikra, Mi Hazánkra vagy az MKKP-re tényleg csak akkor szavazz, ha annyira szereted őket, hogy nem zavar, ha az EP-ben nem nagyon fognak (tudni) semmit elérni még akkor sem, ha bekerülnek.

Persze ha azt akarod, hogy a szavazatod mindenképp számítson, akkor válaszd az egyik biztosabb befutót (Fidesz/MSZP/DK), míg ha te inkább ’nagy kockázat – nagy nyereség’ típusú arc vagy, akkor inkább menj a kisebb pártokra.

Egy a fontos: minden egyes szavazat növeli az Európai Parlament legitimitását, úgyhogy ha azt akarod, hogy választott képviselők helyett ismét a szivarszobás-szmokingos döntéshozatal legyen a norma, akkor inkább ne menj el szavazni.

Ha viszont nem vagy egy komplett idióta, akkor irány az urna.