//Rajongoi levelek 1. (+mi jön még)

Rajongoi levelek 1. (+mi jön még)

Valljuk be, hogy a tavasz eljöttével a kutyának nincs már kedve az EU-ról olvasgatni. Nyilván alapból sem sokan vesztegették ezzel a slozin eltöltött drága idejüket, de Akarattyán a hekkre várva még a legelvetemültebb rajongók is inkább ülnének zászlórúdra, minthogy idetévedjenek. Persze mindenki nagy elánnal vágott bele, mondván “végre valami hátha megragad ebből az egészből” – de meleg is van, a cikkek is egyre szarabbak, meg amúgy is, mikor lesz erre az egészre bárkinek is szüksége.

Az apadó olvasottság persze nekem is kicsit elvette a kedvem a hablatyolástól. Ha az lenne az álmom, hogy fél tucat eszementnek hordjak össze sületlenségeket hétről hétre, akkor nem utasítottam volna el az ATV felkérését a “Frizbi” c. TV-műsor vezetésére.

Ám az utolsó utáni pillanatban, amikor már azon voltam, hogy feladom egészet a fenébe, megérkeztek az első rajongói levelek.

A nép szolgálatában

Amint megérkezett a Google első értesítése, hogy valaki megküldte a blog történetének első visszajelzését, a szívem majd kiugrott a helyéről, és alig tudtam visszatartani magam, hogy rögtön el ne olvassam. De rájöttem, hogy ez egy különleges alkalom, ami különleges ceremóniát kíván – úgyhogy megkértem a (magyarul nem értő) barátnőmet, hogy nyomtassa ki nekem a komment szövegét, és tegye borítékban az asztalomra.

Én ezalatt vettem egy üdítő aromafürdőt, felvettem a legfinomabb szaténköntösömet, begyújtottam két relaxáló vaníliás gyertyát, és feltettem a kedvenc Csajkovszkij zongoraversenyemet. A barátnőm fényképezőgépet vett elő, hogy megörökítse a történelmi pillanatot, én pedig remegő kezekkel kibontottam a borítékot, ami a következő rövid üzenetet tartalmazta:


KÖSZÖNÖM.

De hál’istennek nem csak étkezési tanácsadók írtak. És mivel megígértem, hogy minden kérdésre megpróbálok válaszolni, hát lássuk:

A második kommentelő azt javasolja, hogy írjak “az integrációról, törökország meg egyéb felvevendő országokról, kétsebességes európáról, az intézmények megoszlásáról, brexit unios hatásairól, macron-merkel tengely létező v jövőbeni hatásairól , a tobzoska spermák termékenyítőképességének vészes csökkenésérő”.

Na most egyrészt ebből a listából (kis túlzással) én a tobzoska-spermáról tudok a legtöbbet. Másrészt nem tudom, hogy a T. Kommentelő hol a túróba bóklászott az első (azaz nulladik) cikk publikálásakor, tekintve, hogy abban leírtam, hogy itt (egyelőre) semmilyen konkrét témáról nem lesz szó.

Újra leírom a fő szabályt: ennek a blognak az a célja, hogy az EU alapjait bemutassa úgy, gyermekek és szellemi gyermekek számára is érthető legyen. Ha végeztünk az alapokkal, szívesen írok majd konkrét témákról is, vagy mutatok olyan holnapokat/újságokat, ahol nálam okosabb és műveltebb némberek ilyesmiről hablatyolnak . De ahogy az ősi kun mondás tartja:


“Amíg nem szobatiszta a kutyád, ne tanítsd meg kézenállni”


Ugyanez a válaszom a negyedik kommentelőnek, aki azt kérdezte, hogy “mi történne (jogi értelemben) ha megtagadná Magyarország szuperszónikus kormánya a kötelező betelepítéssel kapcsolatos kötelezettségeket?”. Egyelőre (olcsó poénokon kívül) elkerüljük az aktuálpolitikát, mert attól tartok hamar MyVip-i mélységekbe süllyednénk. De gyűjtöm ezeket a kérdéseket, úgyhogy ha végeztünk mindennel és van rá igény, lehet belecsapunk a lecsóba.

A harmadik kommentelő azt kérdezi, hogy miért nem írja a szakdogáját. Neki egy kérdéssel válaszolnék: egyetemista vagy? Mert ha nem, hanem a lakitelki tejgyárban vagy tőgyellenőr, akkor azért. Ha meg igen, akkor meg azért.

Az utolsó komment pedig egy aranyos bíztatás/dícséret, úgyhogy azt most nem írnám ide szó szerint (nehogy megvádoljanak, hogy elérem a nyelvemmel a saját hátsó fertályomat), de jól esik.


Szóval köszi (majdnem) mindenkinek a hozzászólásokat, ha a lesz még több, akkor jövő héten is lesz “Rajongói levelek” rovat. Viszont legyetek szívesek inkább a következő témákban írni/kérdezni:

  1. Általános kérdések (hogy működik egy-egy folyamat / intézmény / funkció; miért szar/jó az EU, stb.)
  2. Olvastál egy EU-ról szóló cikket / Facebook kommentet / vécéfirkát, amiben nem érted, hogy mi miért és hogyan merre.
  3. Szeretnéd elmondani, hogy mennyire király a blog
  4. Egy nigériai herceg vagy, és szeretnéd kimenteni a pénzedet az én segítségemmel.

Szokás szerint itt lehet névtelenül fikázni vagy kérdezni.

Mi jön még

A kéthetes szünet alatt kicsit volt időm átgondolni, hogy miről kell még írnom. Talán ha szépen lefektetem, hogy mennyi van még hátra, akkor több kedv lesz olvasni (és írni). Kicsit olyan ez, mint amikor kövér emberként lenézünk a zuhanyzóban:

ha legalább a végét látjuk, már boldogok vagyunk.

Szóval az alábbi szemtelen kis táblázat mutatja, hogy érzésem szerint kb. hol tartunk (kékkel/linkkel ami már kész):


1. INTÉZMÉNYEK 2. FOLYAMATOK 3. KRITIKÁK
1.0. A 3 fő intézmény 2.1.1. Törvénytervezet: Bizottság 3.1. Átláthatatlan az EU?
1.1. A Parlament 2.1.2. Törvényalkotás: EP 3.2. Demokratikus az EU?
1.2. A Tanács / Európai Tanács 2.1.3. Törvényalkotás: Tanács 3.3. Bürokratikus az EU?
1.3. A Bizottság
2.1.3. Törvényalkotás: HARC 3.4. Mit szól bele az EU mindenbe?
1.4. Egyebek (EKB, OLAF, stb.) 2.2. Költségvetés  
  2.3. EUs források kiosztása  

Hát valljuk be nem haladunk túl gyorsan, de ez összesen 15 darab cikk, amiből hármat már letudtunk, szóval kb. három hónap van csak hátra. Aztán könnyen lehet, hogy még annál is hamarabb végzünk (pl. összevonok egyet-kettőt). Emellett két dolgot tervezünk még csinálni:

  1. Egy igazi törvényt az elejétől a végéig végigkövetünk (ez lesz a mi kis gyakorlati óránk)
  2. Egy-két videós rész, ahol felszólalásokat / sajtótájékoztatókat nézünk meg és fordítunk le emberi nyelvre (ez később, még meg kell tanulnom a Movie Makerrel bánni)

Szívesen csinálnék szavazást, hogy szépen demokratikusan eldöntsük, hogy melyik téma jöjjön legközelebb, de nyilván valamelyik kis huncut hozzáadná a “kérlek ne legyen több cikk és kussolj” opciót – és mindenki arra szavazna. Ez túl nagy arcvesztés lenne egy ilyen magas presztízsű blognak, úgyhogy inkább nem kockáztatok. Ha valaki valamiről nagyon szeretne mielőbb hallani, az kommenteljen.

Hát mára ennyi lett volna. Aki Brüsszelben járna a hétvégén annak mondom, hogy szombaton nyílt nap lesz az összes intézményben, úgyhogy nosza.

Május 13-án pedig a Szabadság-téren lesz Európa-nap, ahol milliónyi ócska műanyagtárgyat lehet összegürizni különböző feladatok teljesítésével – már ha az ember sikeresen elkerüli a felettébb agresszív nyugdíjas-hordákat.

Vasárnap jön majd valami olvashatatlan cikk – addig is pacsi.